Η κοίμηση του Αγίου Βενέδικτου
Η κοίμηση του Αγίου Βενέδικτου

Η κοίμηση του Αγίου Βενέδικτου

Ο Άγιος Βενέδικτος ήταν υποτακτικός των Αγίων Κτητόρων της Μονής (Θεοφάνης και Νεκτάριος). Εκοιμήθη 40 ετών από την εξάντληση κατά την διάρκεια του κτισίματος του Μοναστηριού που κράτησε 20 έτη.

 Αυτή η παράσταση διαφέρει από άλλες που απεικονίζουν κοίμηση Αγίου. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδώσει τον ξαφνικό του θάνατο πάνω στο καθήκον. Γι’ αυτό του πέφτουν η πέτρα και το σφυρί από τα χέρια.

Οι Άγγελοι που είναι παρόντες δείχνουν ότι ο πνευματικός άνθρωπος δεν είναι μόνος ποτέ, αλλά και στην ύστατη στιγμή ο Θεός είναι παρών. Και εδώ έχουμε έντονους συμβολισμούς. Η γέφυρα συμβολίζει την μετάβαση στην αιώνια ζωή. Ο δισταγμός του Αγίου την ανησυχία των ανθρώπων για το τί μέλει γενέσθαι στην άλλη ζωή. Όμως ο Άγγελος τον διαβεβαιώνει να εισέλθει στην Χαρά του Κυρίου.

Το όλο έργο σχεδιάστηκε για να αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που υπέφεραν στην ζωή τους δεινά, αλλά έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους και έγινε με την πνευματική καθοδήγηση των Πατέρων της Μονής Βαρλαάμ τους οποίους και ευχαριστώ.

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn VK